Menü

Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár

A fővárostól 40 km-re található Budapest-Baja 51-es számú főútvonalon, déli irányban. Történelmi jellege szerint a „legészakibb” Kun település.

Városunk a híd és kapu szerepét tölti be! Kaput nyit a Kiskunság gazdag kulturális, turisztikai, ökológiai társadalmi világa felé, miközben hidat emel a főváros szerteágazó tudományos, gazdasági, ismeretterjesztő, művészi sokszínűségéhez.

Ennek megfelelően kettős szerepvállalása van a kultúra terén is: egyrészt erősítenie kell a lokalitást, másrészt az integrálást kell szorgalmaznia egy közös érdekeken alapuló kistérségi szerepvállalás keretében. Változó, globalizálódó világunkban egyre nehezebb meghatározni identitásunkat, egyre jobban elvész az ember a környező világ kulturális hatásai között. Ezért fontos, hogy betöltsük a híd és kapu szerepét a helyi kulturális értékek és a múlt gyökerei között is.

Ahol Kiskunlacháza a híd és kapu szerepét tölti be, ott a közepén elhelyezkedő, 1992-ben épült Művelődési Központ és Könyvtár központja mindannak a feladatnak, amelyeket az a törvény határoz meg, amit 1997 decemberében fogadott el az Országgyűlés. Az 1997. évi CXL. törvény szerint közművelődési tevékenység „a polgárok iskolán kívüli, öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúra elsajátító, művelődő, alkotó célú cselekvése, amely jellemzően szabad időben, együttműködésben, közösségekben valósul meg.”

Az épület kialakítását tervezője már az akkori modernnek számító tagolt, többszintes terem elrendezéssel „álmodta” meg, amivel nagyobb csoportok egy időben, párhuzamos rendezvényeken történő szórakoztatását, illetve a konferencia összejövetelek részekre tagolódási lehetőségét valósítja meg.

Az intézmény több száz látogató kényelmes fogadását, akár 10-12 órás itt tartózkodását képes ellátni. Az épület 3 szintre tagolódik. Alsó szintje az ott található 70 m2-es sportteremmel, csoportos tánc-, jóga-, karate-foglalkozásoknak a helyszíne. Csarnok jellegű aulája 300 m2-es, „egy légteres” kialakítású, az emeleti szint galériájával. Helyet ad kiállításoknak, állófogadásnak, találkozóknak vagy táncos összejövetelnek.

Az auláról nyíló két klubhelyiség: 70 fős kamaraterem és a 32 fős előadóterem. Itt kapott helyet a község E-pontjaként is üzemelő Teleház. A félemeleten található az épület színházterme, mely egyben a Filmszínház is. A terem hangosítási és szellőztetőrendszerekkel ellátott, széksorai lépcsőzetesen emelkednek, 269 fix ülőhellyel. Hangulatos akusztikája miatt, alkalmas nagy létszámú előadások helyszínéül.

Az intézmény emeleti szintjén található a Községi Könyvtár és tetőterasszal rendelkező kisebb termek. Ezeket főként az épületben működő Volly István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tagozatai használják.

Az intézmény tíz fős munkatársi kollektívája szeretettel várja a látogatókat, Brillat-Savarin francia jogász és politikus híres gasztronómiai megfogalmazásával: „Vendégül látni valakit annyit jelent, mint felelősséget vállalni hogyléte iránt, míg házunk fedele alatt tartózkodik.”

Nemes-Nagy Anita igazgató

Elérhetőségek

Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár

2340 Kiskunlacháza Kinizsi u. 1.

Tel. / Fax: 06-24 / 519-975

Mobil: 06-20 / 569-70-26

E-mail: info@muvhazkkl.hu

Közösség: facebook.com/muvhazkkl

Web: www.muvhazkkl.hu

Nyitvatartási idő:

Hétfő: 8:00 – 20:00
Kedd: 8:00 – 20:00
Szerda: 8:00 – 21:00
Csütörtök: 8:00 – 20:00
Péntek: 8:00 – 21:00
Szombat: Rendezvényekhez
igazodva
Vasárnap: Rendezvényekhez
igazodva