Menü

SZENT LÁSZLÓ TEMPLOM
Települési Értéktár Bizottság
2022-8. (III.02.) Határozat

Bemutatás:

Kiskunlacháza nagyközség két település egyesüléséből jött létre 1950-ben. Míg a Peregen élők katolikus, a Lacházán élők jórészt református vallásúak voltak. Az itt élő katolikusok számára az Ipar utcában található kis kápolna és egy katolikus iskola szolgálhatott csak misézőhelyül.

Az 1980-as évek végén Becherer András peregi római katolikus esperes előállt egy katolikus templom építésének ötletével, mely mögé a református közösség is felsorakozott. Adakozással, támogatásokkal és társadalmi munkával is segítették az új templom felépülését, melyet a református templom felújításakor a katolikus hívek viszonoztak, szép példát mutatva a felekezetek közötti jó kapcsolatok ápolásának.
A templom megépítéséhez a telket a település akkori vezetősége biztosította, mely valamikor, egy 1945 után kuláknak nyilvánított református Nagy Péter tulajdona volt. A Kossuth Lajos utca 56. szám alatt lévő telek elkobzása és államosítása után az ott található házban a községi bölcsőde kezdte meg működését, majd ennek elbontásával 1992-ben épülhetett fel a lacházi római katolikus templom.

A templom formavilágát egy svájci építész Fritz Brand pályázati anyaga ihlette meg, melyet Aipliné Tóth Ilona építész tervező, Kovács Gusztáv építész tervező, Tóth László statikus tervező és Csaplár István gépész tervező gondolta újra a helyi adottságoknak és igényeknek figyelembe vételével. Munkájuk gyümölcseként pedig egy modern és impozáns templom került megépítésre, melyet 1992. szeptember 20-án Keszthelyi Ferenc váci megyéspüspök szentelt fel.

Az épület külső formavilágával tökéletes harmóniában áll annak belső kialakítása és díszítettsége, melyhez dr. Bacsa Antal orvos-festőművész is jelentősen hozzájárult. (mint pl. a II. János Pál pápát ábrázoló kép, a stációk képei, vagy a Szent Lászlót ábrázoló oltárkép). A templom finom eleganciával díszített belső tere mellett kialakításra került egy altemplomi rész is, amely temetkezési helyül szolgálhat mindazok számára, akik ott kívánják végső nyughelyüket megtalálni.

Szent László katolikus templom bejárat
belső tér, széksorok
belső tér, a szentély

Iratkozz fel és értesülj aktuális híreinkről:

Oszd me itt, hogy mások is értesüljenek róla: